KosA MISZTIKUS ZODIÁKUS – A KOS TULAJDONSÁGRENDSZERÉBEN

2022.04.09.

4 perc olvasási idő

A misztikus zodiákus a lelkiség működését mutatja meg (lásd: Kérdés lehet – Mit takar a misztikus zodiákus kifejezés). Az ember három alkotóelem, a szellem, a lélek és a test egysége. A lélek mind a szellemiség, mind a testiség működését harmonizálja, irányítja. Az érzelem mozgósít és ösztönöz. A lelki indíttatást kontrollálja az ész és hajtja végre a test.

A Koshoz, mint szellemi működéshez hangulati – érzelmi szinten Halak-lelkiség kapcsolódik, míg a testisége a szemben lévő jegy: a Mérleg.

A kissé fura és csúnyácska képünkön a Kos szellemiség (Kutya-fejek) Sárkány testiséggel és pikkelyes (Halak) lelkiséggel jelenik meg a kárpátaljai Técső református templomának mennyezetkazettáján. Egy hétfejű sárkányt látunk, vérmes (vörös) kutya-fejekkel. A Sárkány a Mérleg, a Kutya pedig a Kos keleti megfelelője. Az évkörön egymással szemben helyezkednek el, együtt jelölik ki a napéj-egyenlőségi tengelyt. A vörös szín a Kosban uralomban lévő Mars őselvet idézi. Az analógiás olvasatból nem zárható ki a visszacsapódó, hegyes Skorpió-farok sem, illetve a kép felső sarkaiban a két félbevágott almára emlékeztető rajz, ami a Bika évköri egységét idézi meg.

Precessziós nagyságrendben szemlélve a képet, Jézus születése táján éppen így „gyűrte magába” a Halak világkorszak az őt megelőzőt, azaz a Kos világhónap utolsó (Kos) dekanátusa fokról-fokra adta át a helyét a Halak világhónap kezdő, Skorpió dekanátusának. (Emlékeztetőül: valamennyi állatövi-egység a neki megfelelő elemi tulajdonság mentén tagolódik további részegységekre, dekanátusokra. A 25.920 naptári éves „nagy-évben”, a világhónapok (mesterséges felosztású) 2.160 évében, 720 évet tesz ki egy-egy dekanátus, amelyek ekkor fordított sorrendben jelennek meg.) A Halak korszak Jézus születésével indul, az első 720 év a Skorpió szellemiségéhez, a következő 720 év pedig a Rákhoz (kb. 721-1440) kapcsolódik. Kb. 1441-ben léptünk a Halak világhónap Halak dekanátusába. Ezáltal ez a mennyezetkazetta egyrészt a mindennapi életünk keretét idézi fel (Halak világkorszak), másrészt egy keresztény templomban azt az időt is, amikor Jézus tanításai útra indultak. Az újjászületéshez Jézus életpéldája és tanítása: a szeretet-törvény felvállalása vezet el.

A Kos és a Halak kapcsolatával a Kos precessziónál is találkoztunk, amikor azt találtuk, hogy jelenleg a Kos havának idején a Halak csillagkép látható a felkelő Nap mögött, amely átszínezi a Kos jegyének tanulságait. Ennél viszont „örökérvényűbb” az a másik összefüggés, hogy a Kos szellemiségnek Halak lelkiség felel meg.

A Kos a kezdetet, a lendületet, az új utakat jelképezi. A Halakhoz az elmúlás, az elvonulás, az összegzés, a belső rendrakás társul, a Mérleghez a mérték. Ha már a képen megjelent a Skorpió és a Bika, akkor azok tanulságait is tegyük hozzá. A Skorpióhoz (régi magyar neve: Ollós) az elmúlás, átváltozás és elengedés tartozik, míg a – Kos idejét követő – Bikához a termékenység.

Minden kezdet az elmúlás, az összegzés lelki átélésével indul. Először a Kos hatalmas energiarobbanását érzelmileg feltétlenül mértékre kell „hűteni”. Majd a kezdetnek a lelkünk mélyén történő rendrakásból és a belső összegzésből kell táplálkoznia. Tisztán kell látnunk, hogy mi az, ami a múltból megtartható, mi az, ami átalakítást igényel, és mi az, amit el kell engednünk, mert már lejárt az ideje. Elengedés nélkül nincs lehetősége új dolgoknak születni az életünkben. A rendbetétel során látjuk meg azt is, hogy mi az, ami összetartozik, amit eddig nem vettünk észre, mert nem volt a helyén.

A továbblépésünkhöz és a jelenlegi helyzetünkből való kiemelkedéshez szükségünk van a belső számvetésre és újragondolásra, hogy valami magasabb szintűt, valami újat tudjunk elindítani az életünkben. Összegzéseink mentén azt is megérthetjük, hogy milyen változásokat éltünk meg eddig az életünkben, milyen út áll előttünk még ahhoz, hogy újjászülethessünk, illetve ami a körülöttünk lévő világra is emelő hatással van. A Skorpió hatalmas erőt ad a teljes átalakuláshoz, amire a legjobb analógia a természetből: a hernyó metamorfózisa a pillangóba.

„A befejezésünk (Halak) határozza meg a kezdetet (Kos), és a kezdet határozza meg azt, hogy mennyire lesz termékeny az, amit elindítottunk (Bika). Ha úgy kezdünk egy újat, hogy a régit nem rendeztük el, akkor az új nagy eséllyel csak a tanuló pénz lesz, vagy egy elvetett mag, amiből a növény nem tud kihajtani, egy bebábozódás, amiből a pillangó nem tud megszületni. Minden esetben igaz, hogy amikor bezárul egy ajtó, kinyílik egy új. De a kettő közötti láthatatlan szinten történő mély lelki munka adja oda nekünk az új élet kulcsát.”(Botos Orsolya)

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!