BikaA HÍMZÉSEK „KERESZTSZEMES” RENDSZERE – BIKA

2022.05.19.

4 perc olvasási idő

A természetes műveltségben az ember a Mindenséget egységként éli át, önmagát az egység szerves részének tekinti. Az egység, a teljesség megidézői a kör és a négyzet, itt ez utóbbival ismerkedünk.

A négyváltozós (a téridő négy dimenziója) logikai függvény grafikai ábrázolása 12 átló-szimmetrikus jelet ad, amelyek szinkronban állnak a természet mozdulásaival, így igazolható, hogy a mozgásdiagramok és az állatövi jegy-jelek nem megegyezésen és a csillagok állásán alapulnak, hanem a természeti folyamatok (a napi, illetve évi fény és sötétség változásának) közvetlen leképezése révén állnak elő.

Képünk szembenézeti bal oldali részén Molnár V. József 4×4-es jelrendszere alapján a modellből a Bika jegyének formailag megfelelő jelét látjuk. A képjel egy bika fejét, szarvát, illetve a kiemelkedés lehetőségét is megidézi (a zöld szín a Bika föld elemére utal).

Az egyenlőszárú L fontos alapjel, itt kettő is egybeíródik. Az ókorban több fontos alakzat mellett az épületek alaprajza gyakran L alakú volt, de L alakú a magyar parasztépítészet „hajlított háza” is. Paolo Santarcangeli: A betűk mágiája című könyvében a következőket írja a latin L betűről: „Az ’L’ a tökéletes viselkedés jelképe: Lábát szilárdan megveti a földi valóságban; fejét fölemeli a magasba, a lélek és az értelem világába. Derékszög. Egyenesség. 90º = a tökéletesség egy negyede. Derűlátóan fordul a jövő felé.” Mintha csak a Bika jegyét jellemezné.

Az L alak a „csíra”, az ezerágú építkezés kezdő mozzanata. Szöglete ott van a cselekvésre mozduló karban és a láb/talp alakjában (gyermekek rajzaiban gyakran találkozunk az L alakú lábakkal). Emiatt minden alkotó cselekvés alapfeltétele, valamint állapotot és folyamatot is ki tud fejezni. Az L alak megfelelő a nyitottság – zártság és mindkét irányú forgás megidézésére, mivel alkalmas forgásra. Emiatt ez a jel a világ megfigyelhető mozgásrendszerének, illetve alaptulajdonságának képlete, megidézője. Nem nélkülözhetjük az L alakot, ha tájolódni, tájékozódni, létezni akarunk. Nem véletlen, hogy minden ősi kultúra jelrendszerében központi helyet foglal el ez a jel. Az L alak a szerves műveltség fontos alapjele, a bonyolult összetett jelek téglája és kezdőpontja, de „szíve”, „köldöke” és „koronája” is egyben.  (Molnár V. József nyomán).

A jobb oldali képen egy gránátalmás asztali futó mintáját látjuk (Lengyel Györgyi nyomán). Az alma/gránátalma a Bika évköri egység egyik hagyományos képjele és egyben annak – félbevágott almára emlékeztető – zodiákusi jelét is megrajzolja. A (gránát)alma nagyon gyakori motívum a magyar népművészetben, lépten-nyomon találkozunk vele hímzéseken, keresztszemes hímzéseken, lepedőszéleken, valamint a népmesékben almafaként vagy aranyalmaként.

A Bika havában az év egyik legtermékenyebb időszakát éljük. Van olyan ábrázolás a görögöknél, ahol Kübelé termékenység-istennő bika hátán állva jelenik meg, kezében nyulat tart vagy pedig tükröt, esetleg gránátalmát. Bármelyik értelmezhető a Bika évköri egységére, hiszen a nyúl, a tükör a Holdhoz, illetve a szüzességhez – amelyekben jelen van a termékenység ígérete – tartozó jellegzetes tárgyak. A Hold a Bika havában erőben van, a Szűz pedig a Bika második dekanátusa.

A gránátalma hangsúlyos „szarvacskái” a már megindult felfelé mozdulást jelképezik, az önzést meghaladó törekvést, az érzéki örömökből kiemelkedni képes minőséget. Ebből alakul majd ki az Ikrek-mozgásdiagramja, amely az egymásért való küzdelemhez vezet bennünket.

A futó közepén húzódó „csillagos” mintában a kettős L alakok által megvalósul a nyitottság és a zártság. A „csillagos” minta zárt képlete védettségre utal, benne középen látható egy keresztöltés, a mag, az Ige (a keresztszemes hímzésben a kereszt neve: IGE). A föld jegyű Bika az évkörben a magvetés stációja, hozzá tartozik a fizikai, lelki vagy szellemi magvetés. Érdemes végiggondolni, hogy milyen magokat vetünk el, hiszen, amit elvetünk, azt nekünk kell majd learatni is. Nemcsak cselekedeteinknek, de gondolatainknak és érzéseinknek is teremtő ereje van.

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!