IkrekA MISZTIKUS ZODIÁKUS – AZ IKREK TULAJDONSÁGRENDSZERÉBEN

2022.05.29.

4 perc olvasási idő

 A misztikus zodiákus a lelkiség működését mutatja meg (lásd: Kérdés lehet – Mit takar a misztikus zodiákus kifejezés?). Az ember három alkotóelem, a szellem, a lélek és a test egysége. A lélek mind a szellemiség, mind a testiség működését harmonizálja, irányítja. Az érzelem mozgósít és ösztönöz. A lelki indíttatást kontrollálja az ész és hajtja végre a test.

Az Ikrekhez, mint szellemi működéshez hangulati – érzelmi szinten Szűz-lelkiség kapcsolódik, míg a testisége a szemben lévő jegy: a Nyilas.

Képünkön az Ikrek szellemiség szárnyas lelkiséggel és Nyilas testiséggel jelenik meg a kárpátaljai Técső református templomának mennyezetkazettáján, azaz az Ikrek – Szűz – Nyilas összeírt képjelével találkozunk.

Minden évköri egység (jegy) sajátossága a szellemiségre vonatkozik. Azt viszont, hogy ebből a szellemiségből a legáltalánosabb viselkedési tendencia a mindennapi életben milyen speciális formában lépnek elénk, a testiség mutatja meg. Az Ikrek szellemiségnek Nyilas a testisége. A Nyilas jele egy átlós nyíl. Az állatövi jegyek közül csak a Nyilas ábrája szerveződik átlóra, innen könnyen felismerhető, így képünkön az átlós elrendezés idézi a Nyilas jelenlétét.

A háromrétegű ember- és mindenség-képben a fej a szellemiség képviselője, a nyakvonal és övvonal közötti rész (a kebel) a lelkiségé. Técsőn a két egymáshoz hasonlító fej és a középvonalon megjelenő denevérszárnyak az Ikreket jelenítik meg. (Az Ikrek jegyérvény-tartam keleti megfelelője a Patkány vagy Egér. Első Hold-háza maga a Patkány/Egér, a második Hold-háza a Bagoly, vagy az Egér éjszakai megfelelője a Denevér/Bőregér. A Denevér keleten szerencsehozó állat, a halhatatlanságot is szimbolizálja. Nálunk, az ábrázoló népművészetben, nem ő, hanem legtöbbször a Bagoly jelenik meg.)

A kebel szintjén angyalszárnyak láthatók, ami az Ikrek lelkiségét, a Szűz minőséget jeleníti meg képjel formájában. A Szűz időszak magyar neve Arató Szűz, a Szűz régi, „Szárnyas” elnevezése a Szűz csillagkép Angyal ábrázolásából született. A szüzesség testi és lelki tisztaság. Minden korban, minden olyan vétket, amelynél egy ember túlságosan kötődött az érzéki valósághoz, a szüzességgel szűrték meg. (Ennek legmagasabb szintű megjelenése a keresztény világban a szűzanyaság.)

Ha mesében vagy népművészeti ábrán Ikrek-típusú vetélkedéssel találkozunk, ott teljesen steril, tiszta érzelemnek kell működnie, mert különben a harc gyilkosságba vagy párosodásba fog torkollni. Az érzelmileg tisztán (szűzen) maradás az alapfeltétele az Ikrek-típusú küzdelemnek. Az Ikrek viselkedésmintája olyan erkölcsi mintát tár elénk, ami a mai napig az emberség megőrzésének záloga. Az Ikrek küzdelemnek nincsen vesztese, csak nyertese van: az erkölcsi győztes az, aki az ellenfelét különbbé tudja tenni magánál, maga fölé tudja emelni. Ezáltal a másik fél is több lesz, mint volt a küzdelem előtt. Mai, divatos (angol) kifejezéssel: ez egy win – win (mindkét fél nyer rajta) helyzet.

Ha valaki a denevérszárnyak helyett inkább halak uszonyát/szárnyát véli felismerni a kép közepén, ő sem jár messze a kép – egy másik leolvasható – üzenetétől (a halak uszonyát eredetileg szárnynak nevezték). Az évkörön két kettős jel van, a Halak és az Ikrek, és mindkettőben megjelenik a vetélkedés: az Ikrekben egymásért, a Halakban – alacsony szinten – egymás rovására. Két jegy, az érvényesülésnek, a túlélésnek két fajta útja. Az alacsony működés az, amikor érdekek mentén, az egyik ember egy másik – általában egy nálánál jobb – ember rovására érvényesül, és mindenféle erkölcsi gátlás nélkül ér el sikereket. Ebben az esetben definíciószerűen a rosszabb kerül ki „győztesen” (ez a káini, illetve a romulusi viselkedésminta). Az Ikrek-vetélkedés egymásért történik, a tárgya elsősorban a rejtett értékek felszínre hozása, ami eredményeként az egyéni érdekeknél magasabb rendű cél elérése valósul meg. A magasabb minőségek felé történő megnyílást a képen a fedetlen emberfejek, mint „nyitott szellemiségek” jelképezik. Az átlóra szerkesztettség is ezt sugallja, hiszen a Nyilas jelenlét egy magasabb szint, egy másik létsík felé fordulásnak, illetve irányultságnak a kifejezője.

Az egyetemes csillagmítoszi hagyomány a magyarságot – szellemi értelemben — a Nyilas képviselőjeként tartja számon, testi megjelenésben a Nyilassal szemben lévő Ikrekhez tartozunk. Első színre-lépésünk, Nimród iker-fiaiként, Hunor és Magyar. A kép nekünk szóló üzenete ebben az olvasatban: az Ikrek-típusú, egymásért való küzdelem ne csússzon bele egy alacsony szintű, a másik rovására érvényesülő működésbe! Ahhoz, hogy megmaradjunk Embernek, nekünk ez a legfontosabb tanítás.

Majd később látni fogjuk, hogy a Szűz szellemiségnek Ikrek lelkiség felel meg, amely reciprok-viszony egy nagyon erős kötődést mutat a két jegy között (Pap Gábor nyomán).

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!