SzűzMAGYAR NÉPTÁNC – EMBER ÉS MOZDULAT – SZŰZ

2020.09.16.

2 perc olvasási idő

A Mindenség emberszabású. Az ember Mindenségszabású.  Az ember nemcsak része a teremtett világnak, de teljességének is letéteményese, így a testén is megtalálhatók az állatövi analógiák. Ezt a keretrendszert a magyar néptánc-hagyomány is alkalmazza, az állatöv jelei és a mozdulatok megfeleltetésével. A tánc lehetőségét adja annak, hogy az ember “mikrokozmosza” ráhangolódjon a Mindenség “makrokozmoszára” és így töltekezzen annak energiájával.

A Szűz mozdulatában és jelében benne van a lefogás, a visszarántás (jobb oldali képünk). A nyár végén be kell osztani és el kell raktározni a természet adta javakat.

A körtáncok egy sajátos formája a karikázó. Táncaink közül a leánykarikázót említhetjük a Szűz tulajdonságok megidézőjeként. (A karikázóban „ridázáskor” a Vízöntő analógiát is tetten értük. A Szűzzel szemben, annak testiségére, a Halakra ráömlő Vízöntő is helyén van ebben a táncban.) Gyermekek, serdülő lányok és idős asszonyok – azaz még és már szűz nők – táncolták zárt, szabályos körben. Menyecskék csak ritkán járhatták. A zárt, szabályos kör megidézi a térben nagyrészt gyűrűs galaxisokból álló Szűz extragalaktikus szuperhalmazt is. A karikázóban az összefogódzás módjai közé tartozik az elöl-hátul keresztfogás (lásd bal oldali képünkön).

A karikázásnak idényjellege is van, a nagyböjti időszakban és a Nagyboldogasszony-Kisasszony közötti időszakban táncolták.

A tánc a mulatságban a kezdő helyet töltötte be, a kezdetet jelenti. Nem is kell ezen csodálkozni, a szüzesség fogalom nem egyszerű jelző, a kezdet fogalmat, az idő változását, az idő megújulását is kifejezi. Az ortodox kereszténység az antik szellemiséget őrzi, amikor a szakrális évét a Szűz havával, szeptember 1-ével kezdi. Náluk Szűz Mária születése és elszenderülése fogja közre a liturgikus évet. Ugyanakkor az üres kör az első forma is, ami a formátlan őskáoszból előlépett. Ahogy Born Gergely fogalmaz „a láthatatlan egy-teremtő-gondolat egyenlő szétsugárzása egyformán és mindenfele. Az első hullám (erő), ami már formát öntött.”

A Szűznek az emberi zodiákusban a has és a bélrendszer felel meg. A belek teszik a helyére a táplálékot, innen szívódnak fel a tápanyagok (A beleknek szembetűnő a hasonlósága az agy tekervényeivel. Analógiásan magyarázható lehet ez azzal is, hogy a világ működésekor az agy a szellemi-, a belek az anyagi működésben játszanak szerepet).

 

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!