Kérdés lehetKÉRDÉS LEHET – MIÉRT ÍRUNK ILYENEKET? MIRE TANÍTANAK AZ ÍRÁSOK?

2020.03.01.

2 perc olvasási idő

Aki a kezdetektől velünk van, az látja, hogy Adventkor az évkör és a hagyományok bemutatásával kezdtünk, hónapról hónapra ismertetjük a természet mozdulásait, a keleti Hold-házakat és a népművészetben tetten érhető analógiákat. Tehát a téridőből most az időt hangsúlyozzuk.

A következő Adventtől többször tájékozódunk a térben, megismerjük a csillagképeket, mint égre írt fényüzeneteket, a bolygókat, viselkedésüket, a hozzájuk köthető őselveket és analógiákat. Meséink, mondáink tele vannak jól azonosítható csillagászati vonatkozásokkal. A csillagok az isteni üzenet hordozói.

Később, szándékaink szerint, tovább ismerkedünk a népmesék és a népművészet képi világával. Kell lennie egy olyan jelentésszintnek (van is), amelyben értelmezhetők a mesék, a mítoszok, a hagyományok megmagyarázhatatlannak tűnő képei, eseményei. A képi gondolkodás a teljességre való ráhangolódást kívánja tőlünk. A képírás értelmezésében a jelentések száma határtalan, olvasása (nem életképi szinten) attól függ, hogy milyen mélységében ismerjük a körülöttünk lévő világot.

Az egyénnel ezekben az írásokban csak annyiban foglalkozunk (ahogyan azt az asztrálmitológia is teszi), amennyiben az egyén, mint mikrokozmosz mindenképpen megjelenít valamit a világ teljességéből. Ha valaki ezek után késztetést érez arra, hogy a saját, egyéni képletével még mélyebb önismeretre tegyen szert, megismerje isteni önvalóját, arra is lehetősége adódik.

A Zodiákus – maga az ember, más szóval a történelmi-társadalmi alakváltozatokon is mindig, mindenütt átsugárzó egyetemes emberi minőség – azaz „mi is, itt is, ma is”. Ami változik az egymást követő történelmi korokkal, az a mód, ahogyan konkrét emberi cselekvésekkel megtöltjük az egyetemes törvények szerint rendeződő kereteket (Pap Gábor nyomán).

Honlapunkon a hivatkozott irodalmat is felsoroljuk a Könyves sarokban, hogy akinek felkeltettük az érdeklődését és jobban szeretné megismerni ezt a tudást, találjon hozzá olvasnivalót.

Szóval azért írunk ilyeneket, mert hisszük, hogy ez a tudás:

  • érték,
  • egyetemes erkölcsi értékek hordozója,
  • megmutatja, hogyan működik a természet, és hogyan működik benne az ember,
  • megtanítja megérteni a körülöttünk lévő világot,
  • segít tapasztalatot gyűjteni a világról és annak működését meghatározó rendről,
  • megtanítja értelmezni a csillagok fényüzeneteit,
  • a körülöttünk lévő térhez és időhöz kapcsolt hasonlóságokon (analógiákon) keresztül bevezet a képi gondolkodásba,
  • megtanítja megérteni elődeink gondolkodását, meséit, mítoszait,
  • új nézőponttal gazdagít,
  • emberségre tanít, és
  • segít tájékozódni a saját hagyományunkban (is).

Soroljuk még?

 

A képen egy „Fénykerék” látható a szamosháti Csengersima református templomából.

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!