HalakA HALAK IDEJE A TERMÉSZETBEN ÉS KÉPJELE AZ ÉVKÖRBEN

2020.02.21.

2 perc olvasási idő

A Halak évköri egységében február 21-március 20 között az energiák visszafogása és lefojtása jellemző. De miért kell az energiákat visszafogni? Azért, mert ugyan a tavaszi ébredés és a megújulás elkezdődik a természetben, de a kibontakozáshoz még nincs elég energia, nincs elég meleg és fény. A késői fagyok visszafogó hatásúak, sok megindult életet elpusztítanak.

Kettős tulajdonságú a Halak hosszú ideje. A halak szóban benne van a HaL (ige) és a HaLáL is. A hal ezüst, hideg pikkelyével az elmúlást és a halált idézi. A halak víz alatti, csöndes világa jól mutatja ennek az időszaknak a visszafogott, lefojtott életenergiáit. A lappangó életet is ő jeleníti, a hal, aki ezernyi ikrát rak, a legszaporább élet szimbóluma is. Szaporaságával, nedves, vizes életterével az élet alapjának mutatója, melyben az enyészet és a hemzsegő élet együtt látható. Emiatt bőség szimbólum is, amit a halpikkely-halpénz is kifejez. A mocsárban, mint bűzös halálhely, jelen van az oszló áldozat, de amelyben ott van minden pillanatban a sokféle születés is. A tavaszelőn földbe került mag is föladja mag-létét, halálra válik, hogy a belőle sarjadó életnek táplálója legyen.

Régen az ember együtt élte meg a természettel ezt a kettősséget. A feltámadás előtti időszak megfelelő egy testi-lelki tisztulásra, böjtre. Hamvazószerdától böjtölt húsvét hajnalig, szellemileg-lelkileg-testileg lemondott bizonyos ételekről, mulatságról, testi szerelemről. A halálnak teljesnek kellett lennie, hogy teljes lehessen húsvétkor az élet újulása, a feltámadás is.

A Halak időszak a befejezés, a lezárás, a “halál” minőségileg átalakító, új megjelenésre felkészítő ideje. Összegzés. Szembenézés a múltunkkal és annak következményeivel. Maradt-e még el nem végzett feladat? Ha igen, rendezzük el, ezáltal emelkedhetünk. Ha nincs belső rend, az el nem végzett feladatokat visszük tovább, illetve visszatérnek életünkbe – még nehezebben megoldható formában. A gyakorlati életben a Halak csillagzata “ad lehetőséget” az elvonulásra, a belső vizsgálódásra és az összegzésre. Érdemes ilyenkor elgondolkodni életünk (vagy akár az aznap) fontos eseményein – mi volt bennük a tanítás? (Paksi Zoltán nyomán)

 

A képen: Szkíta hal aranyból, Vettersfelde – A hal farkánál már megelőlegeződik a Halakat követő évköri egység, a Kos, mind az állat ábrázolásában, mind pedig a természet „ilyentájt” jellemző mozgásdiagramjában.

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!