SkorpióA NAPÚT CSILLAGKÉPEI ÉS JELKÉPEIK-SKORPIÓ (SCORPIUS)

2020.12.03.

4 perc olvasási idő

A legújabb kor kozmológiája a Skorpió csillagkép mögé (pontosabban a Skorpió és a Kentaur csillagképek égbolt-tartományába) helyezi az általa jelenleg számon tartott Univerzum középpontját. A Mindenség központjából kozmikus léptékű energiák, rendkívüli erők érkeznek hozzánk, viszont ezek a teremtő erők nem közvetlenül, hanem áttételesen, a Tejútrendszer központján és a Nyilas csillagképen keresztül érnek el bennünket.

Maga a Skorpió csillagkép jelentős része a Tejút alsó hasadékát őrzi, amely az ég mélye felé indít. Itt van a Napút és a Tejút egyik metszéspontja, amely évezredek óta túlvilági átjárónak felel meg, ami az alvilágba, a déli égboltra vezető kapu, átjáró az archaikus képzetekben. Gilgamest az alvilág kapujában skorpióíjászok fogadták. A Gilgames eposz az emberiség legrégebbi fennmaradt, szépirodalmi műve és egyben az ókori Kelet legjelentősebb irodalmi alkotása. Történeteinek legkorábbi, az i.e. III. évezred második feléből származó töredékei sumér nyelvűek, azonban rengeteg átirata létezik más korabeli nyelveken. Az alvilág kapuját őrző két rettenetes skorpióember (férj és feleség) embert még nem engedett át ezen a kapun, csak Gilgamest, aki így el is jutott az istenek ligetéhez. Megszokhattuk már, hogy ha analógiás képekben gondolkodunk, akkor ez az „alvilág” nem kívül van, hanem bennünk, és a legmélyebb önvalónkhoz vezet. A tudattalan mélységeinek tartalmától – amit C.G. Jung árnyéknak nevez – való félelem tudatos megismerésével és vizsgálatával egyre közelebb kerülhetünk isteni önvalónkhoz. A Tejútra való lépés, a felemelkedés előtt a mélységeket, a látható mögötti láthatatlant szükséges megismerni és megérteni. Át kell járni a sötétségen és minél mélyebbre vagyunk képesek önmagunkban leásni, annál nagyobb és igazabb kincseket találunk a lelkünk mélyén, olyan kincseket, amelyek a teljességünkhöz visznek közelebb (Paksi Zoltán nyomán).

A Nap és a bolygók a Skorpió csillagképhez érkezve először a Skorpió ollójával találkoznak. A Skorpió csillagkép régi magyar neve: Ollós. A Mindenségszabású emberben is meglévő őselvek alapján mondhatjuk: ahhoz, hogy emelkedhessünk, a Skorpió ollójával vághatjuk el fölösleges ragaszkodásaink gyökerét. A negatív, alacsony szintű érzelmek valójában olyan korlátok, amelyek eltakarják előlünk Énünk valóságát. Itt metszhetjük le magunkról a lelkünket lehúzó, mérgező minőségeket. A félelmek, a belső korlátok és a gátak elengedése az, amelynek a segítségével kiléphetünk a körforgásból egy magasabb minőségbe. Minden folyamat, életszakasz, feladat lezárul egyszer. Elengedés nélkül nincs lehetősége új dolgoknak születni az életünkben, nincs lehetőség az „átminősülésre”.

Az Skorpió ollója után elérjük a csillagkép legfényesebb csillagát, az Antarest, a Skorpió szívét. A lehúzó minőségek elengedésekor hatalmas szeretetenergiák szabadulnak fel. Az igaz szeretet mentes a félelemtől és a kötődéstől. Az Antares az isteni szeretet, mint felemelő erő képviselője emel bennünket egy magasabb minőségbe, hiszen itt találkozik a Skorpió csillagkép a Tejúttal. Korábban említettük már, hogy ez a csillag kiemelt jelentőségű, mert egyedüliként Világ- és Tejútoszlop, azaz az Antares az egyetlen csillag, mely tartója az emberek és az Isten útjának is. Maga a Skorpió csillagkép a legmélyebben ragyog a Napúton, így a Skorpió szíve a legmélyebb, a biztos szeretet jelképe.

Az Antares régi magyar neve Szépasszony. Maga a csillagképnek is van egy jellegzetes – az égbolton könnyen felismerhető -, legyezőszerű része (lásd a képen a jobb oldali lábak összekötését), ami a Szépasszony legyezője. Ahogy a nő felemelheti a szerelmével a férfit, úgy emelkedhetünk mi is a Skorpió szívénél a Tejútra, megérezve, a szívünket-lelkünket átható felemelő erőt (Paksi Zoltán nyomán).

Az Skorpió csillagkép másik régi magyar neve “Bögöly”, ami egy fullánkos légy, amely a barmokat csipkedi és nyugtalanítja. A böglyök a meleg nyárban egész csordákat futamítanak meg, így kapcsolódik a harcos és legyőzhetetlen Skorpióhoz, aki megfutamítja az ellenséget (emlékezzünk: a Skorpiót csak önmaga vagy egy másik Skorpió győzheti le). A légy legfontosabb tulajdonsága a halált megvető bátorság. A csillagos égen egyébként két Légy csillagkép is megtalálható az Északi Légy (Muska Borealis) és a Déli Légy (Muska), “akik” – a bátorság mellett – a halálból, a túlvilágról való visszatérést és üzenetet jelképezik. Emiatt adtak aranyból készült vagy elefántcsontból faragott legyet az ókori egyiptomi harcosoknak. (Ma már az Északi Légy a Kos csillagkép része, de vannak még olyan csillagtérkép ábrázolások, ahol a Kos hátán jelenik meg).

Az állatövi jegyekkel ellentétben a csillagképeknek nem uralkodó bolygói, hanem felügyelő istenei vannak. Ők – a görög mitológia alapján – az Olümposzi Védnökök. Az Olümposzi Védnökök a bennünk élő isteni erők. A Skorpió csillagkép Olümposzi védnöke Árész (latinul: Mars), Aphrodité (Vénusz) szerelme. Árész a harc istene, a belső harc, az önlegyőzés és “önfelülmúlás” lehetőségét képviseli a Skorpióban, valamint erőt ad, hogy szembenézzünk önmagunk mélységeivel, a félelmeinkkel és felülemelkedjünk azokon (Paksi Zoltán nyomán).

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!