BakMAGYAR NÉPTÁNC – EMBER ÉS MOZDULAT – BAK

2020.01.13.

A Mindenség emberszabású. Az ember Mindenségszabású. Az ember nemcsak része a teremtett világnak, de teljességének is letéteményese, így a testén is megtalálhatók az állatövi analógiák.Ezt a keretrendszert a magyar néptánc-hagyomány is alkalmazza, az állatöv jelei és a mozdulatok megfeleltetésével. A tánc lehetőségét adja annak, hogy az ember “mikrokozmosza” ráhangolódjon a Mindenség “makrokozmoszára” és így töltekezzen annak energiájával.

A Bak jelében és mozdulatában az összehúzódás, a hurok képzése jelenik meg. A legényes táncban az összehúzódás mellett hangsúlyos még a térdre ütés.

A Baknak az emberi zodiákusban a térd, a csontozat, a bőr és az ízületek felelnek meg. Az alázat térdet hajtó szükségessége jelenik meg a jelben, a kitartó, lépésről-lépésre haladó tapasztalatszerzés, amit akkor lépünk meg, amikor eljött az ideje. A csontozat szimbolizálja a stabilitást, a merevséget, a tartást. A Bak ura a Szaturnusz, a leglassúbb, szemmel látható utolsó bolygó, a „világ” határán őrzi a küszöböt, a határt, ahogyan a bőr is az Én és nem-Én határa.

 

A fénykép forrása: Internet

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!