BakA BAK A KÖTELESSÉG, A TAPASZTALAT ÉS A SORS MÍTOSZA

2020.01.09.

A Bak időszak (december 21-január 20.) uralkodó bolygója a Szaturnusz, aki a lényegre figyelést, a tapasztalati tudást, az elmélyülés fontosságát, a kötelességtudatot, a tiszteletet és a megbízhatóságot képviseli. A kitartó, lépésről-lépésre haladás tartozik hozzá és a kizárólag saját tapasztalással szerezhető, az idők során beérő, letisztuló bölcsesség (Paksi Zoltán nyomán).

Szaturnusz a “küszöb őre”, ő van a látható világ határán, keretén (a Naprendszer utolsó, még szemmel látható bolygója), leglassúbbként az időt képviseli és ő az örök értékek őrzője is. Így a Bak a Nyilasból hozott élet-generáló, teremtő energiákat őrzi, menti át a természet következő “feltámadásához”. A feltámadás a Kosban (március 21-április 20) valósul meg.

A téli napforduló idején a Bak hurokja az értékőrzést célzó végletes bezárkózást is jelezheti. Mivel a fény és árnyék arányváltozásaihoz erkölcsi értékek is kapcsolódnak, – alacsony szintű működés esetén – itt van a legtöbb esély azon tulajdonságok megvalósulásának, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a sötétséggel: mint a gonoszság, a gyűlölködés, az oktalan és parttalan bosszúvágy.

Az értékek megőrzésével indulhatunk el a megtisztulás irányába. József Attila iránymutatásával, miszerint „dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes”. Az így elvégzett szellemi – lelki – fizikai feladatok tiszta, magasabb szintre emelnek bennünket (Paksi Zoltán nyomán).

A képen a szárnyas ragadozó a hegyi kecske (Bak), mint a legsötétebb évköri egység merev, megcsontosodott gondolkodásmódját (fej és szarv) fordítja vissza, “lazítja fel”, valamint a téli napfordulót idézi. Miért kell fellazítani? Mert ha a bennünk lévő lehetőségeket túlságosan merev keretek között tartjuk és tovább merevítjük saját kereteinket, akkor nagyon nehéz a bennünk rejtőzködő nemesebb szellemiséget kiteljesíteni.

 

fotó: Pinterest; Paziriki nemez

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!