KosA MARS, MINT BOLYGÓ ÉS ŐSELV A KOS ÉVKÖRI JEGYÉBEN

2021.03.30.

5 perc olvasási idő

A bolygókat eleink bujdosócsillagnak, bujdosónak, vándorcsillagnak vagy prófétának nevezték. A Fényt a csillagok hordozzák és ők biztosítják a keretet, a statikus működést, míg a bolygók közvetítenek, és az Univerzum dinamikus, cselekvő működését fejezik ki. A bolygók cselekvésében egyöntetű tevékenységet, jelenlétet jelent az “otthon-lét”, az “uralom”, ami azt jelenti, hogy a bolygó által képviselt tulajdonságok egyenletesen ömlenek át az egész jegy-érvénytartamra.

A Kos jegyének uralkodó bolygója – ahogyan a Skorpió jegyé is – a Mars. A Mars szerepe emelő, megújító jellegű, a kis (365-366 napos) évben tavasszal ekkor töri át a föld kérgét az újjá születni készülő élet, ekkor pattannak ki a rügyek. A precessziós nagyságrendben, a precessziós nagy évben (25.920 év) a Skorpiónál emelkedik ki az emberiség a sötét „félévből” (ami 13 ezer év) és ér ki újra a világosságba. A Mars ereje adja azt a sorsfordító energiát, amitől teljes és mindent felkavaró megújulás indul, amiből meg tud újulni az élet. A marsi erő megjelenik a természet újjászületésén túl a teremtő ige továbbmondásában is.

Ha csak a fizikai megjelenését nézzük, a Mars a “vörös-bolygó”, amelynek a vörös színét a vas-oxid okozza (népmeséinkben a vas a Mars fémeként kap szerepet). A Naprendszer harmadik legnagyobb kőzetbolygója, a Föld után következik, így külső bolygó, ami 687 nap alatt kerüli meg a Napot. A Mars a nevét a római hadistenről kapta. Két holdja van – akik Árész kísérőiről kapták a nevüket -, a Phobosz (Félelem) és a Deimosz (Rettegés). A Földről látható “hétbolygó-rendszer” Naptól számított harmadik tagja.

Mitológiájában Mars a görög Árész római megfelelője (bár nem szabad teljes mértékben azonosítani őket). A görög mitológiában Athéné oltalma alá került a jogos, az igazságos, a „városvédő” harc, amit értelemmel, megfontoltsággal, inkább ésszel, mint erővel vívnak, míg a vad tusák és véres harcok Árész tartoztak, így a görögöknél Athénének nagyobb tisztelete volt. A rómaiaknál viszont Mars a Jupiter után a második legfontosabb isten. A háborúval Mars áll a legszorosabb kapcsolatban, ő a háború legismertebb szimbóluma. A Mars az etruszkoknál eredetileg törzsi védőszellem lehetett, a harcok segítője, majd később a rómaiak a termés és a tavasz isteneként is tisztelték. Az első tavaszi hónap, március (Martius) róla kapta a nevét. Egyes kutatók szerint a gallok Marsot a halálistenüknek is tekintették. MORS latinul halált jelent.

A Marssal hozzák kapcsolatba Róma alapítását is, hiszen a monda szerint Róma alapítóinak, Romulusnak és Remusnak Mars volt az apja. Az isteni apának a szent állata – az ősi farkas-totem – óvta meg őket az éhenhalástól. A farkas Mars állata és ez megnyilvánul a keleti zodiákusban is, ahol a Farkas a Mars egyik otthonának, a Kosnak a 2. Hold-háza.

A Mars régi magyar nevei: Hadakozó és Vérszemű Csillag.

A Mars tüzes, aktív, férfias őselv. Lendület, hajtóerő, küzdelem, emelés, impulzus, harc, a szenvedély heve tartozik hozzá. Jelképezi még a szárnyaló lelkesedést és lelkesítést, a felfedezést, a bátorságot, a hódítást, az akaratot és az újat keresést. A tüzes Mars a hadak ura, az erők, küzdelmek és energiák képviselője. A Mars a kezdeti erő, az az energia, ami az új élet felé indít el. A marsi energia és a Nap ereje nélkül nem tudna megújulni a természet.  Itt, a tavaszi napéj-egyenlőség idején a Fény győz a sötétség felett, ehhez a Napnak harcra van szüksége, hogy felülkerekedjen a sötétségen, most a kiszabadulás, a kitörés, a természet újjászületésének ideje jött el. Ez a kezdet, ez a magasba emelő lendület indítja az évkörön az életet. A Mars maga a legyőzés, az elindulás, a kiemelkedés.

A Kos marsi energiáihoz – alacsony szinten – a harc, a civakodás, az erőszak, a féltékenység, a bosszú, a veszekedés, a harctér tartozik. Emiatt jellemző tárgyai lehetnek a fegyverek, kardok, ostromhoz használt tárgyak. Ha nem értelmetlen veszekedésre, egymás elleni küzdelemre, haragra, félelemre vagy rettegésre használjuk Mars erejét, akkor emelő erőként jelenik meg életünkben, olyan kezdeti lendületet nyerhetünk belőle, ami segít kilépni abból, ami már nem szolgálja a fejlődésünket és segít bennünket egy magasabb szinten elindulni. A testi-lelki-szellemi cselekvő erőket a Mars képviseli a Kos jegyében. Ilyenkor érdemes új dologba kezdenünk, ami az öntudatra ébredésben, az újjászületésben segít, vagy olyan új szellemiséget, eszmeiséget keresni, ami a Fény felé mutat irányt. Magas szinten a Marshoz tartozik még a lovagiasság, a nyíltság, a nemes versengés és a sport.

Képünkön a késő középkori miniatúra a Mars bolygó-istenséget jeleníti meg. A lábánál lévő két kis körön belül utalnak a két „otthonára”, a Kos- és a Skorpió jegy-érvénytartamokra. Ezen túl a kép utal a Marsnak az erőben léti téridő-színére is, a Bakra, amit a kőből épült város jelképez. A Bakban, a téli napfordulón, a legsötétebb téli időszakban a túléléshez elengedhetetlen elszántságot, az akadályok legyőzését és küzdelmet segíti. Ha a Mars erőben van, akkor mindig áttör valamilyen akadályon. Ez az „áttörés” nemcsak kapuk vagy kőfalak esetére érthető. Van olyan áttörés, ami közvetlenül hozzátartozik az élethez, sőt a Marsnak éppen ez a legfontosabb tevékenysége: az életindítás.

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!