MérlegA MÉRLEG KÉPJELE A MAGYAR NÉPMŰVÉSZETBEN

2020.10.17.

3 perc olvasási idő

Népművészetünk ránk maradt (képes és szöveges) emlékeiben három jelentésszint jelenik meg. Az első, a hétköznapi, életképi jelentésszint, az „itt és most” megidézése. Ezt látja mindenki, ez alapján sorolják be témák vagy stílus alapján a műveket. A második jelentésszintre az „ilyentájt” megjelölést alkalmazhatnánk, ahol a téridő-egységek szerint tudunk tájékozódni. A harmadik szint pedig a képírási szint.

Hétköznapi, életképi szinten, egy buzsáki díszpárna virágos díszítését látjuk.

A buzsáki hímzés-motívumok neve “hajó”, “rózsa”, “katykaringó”. Ezekből el tudunk indulni a téridő-egységek szerinti értelmezéshez.

Említettük korábbi írásainkban, hogy a bárka vagy hajó az őszi napéjegyenlőséggel kezdődő Mérleg-időszak képjele. A bárka, mint a “túlélés záloga” a Mérleg időszak labilis egyensúlyi viszonyait, menedék-kereső tendenciáit összegzi egyetlen képjelben. Az állatok ilyenkor védett helyet keresnek a tél átvészeléséhez. A hímzésen hangsúlyosan a „hajó” motívum jelenik meg, így megállapíthatjuk, hogy a hímzés döntően a Mérleg időszakot idézi.

A hajó alakváltozata lehet a hintó is. Ha együtt nézzük a hímzésen az öt rózsát, az alsó kettő akár egy hintó kerekei is lehetne. A hintó is tipikus Mérleg képjel. Ha már itt tartunk, minden olyan dolog, ami bizonytalan egyensúlyú – mint pl. a fészek, a nyereg, a bölcső, a kosár, a tarisznya, de még a kalap is -, Mérleg analógiának tekinthető. Ahogyan természetesen az egyensúlyra törekvő mérleg nyelve vagy mutatója, a libikóka, a hinta és az inga is jellegzetesen a Mérleg időszakot kifejező tárgyak.

Említettük még a pártát, ami a napkelte-járás mozgásának a legősibb képjele. Az éves napjárás bemérése a napéjegyenlőségek idején vált esedékessé, így ha a párnánkat 180 fokkal elfordítjuk, a „hajó” motívum a pártát is megidézi. A közepén lévő rózsa a napéj-egyenlőségi pontokat, a két szélső rózsa pedig a napfordulós pontokat jelöli ki. Van olyan buzsáki hímzés, ahol a hajó fölött van egy fél rózsa (lásd a fenti, kiemelt képen a legfelső, kicsi motívum). Ez is a nap-járás bemérésekor a napéj-egyenlőségi horizonton felkelő Nap szemléletes megidézése.

A forgó rózsák, mint Nap- és újjászületés szimbólumok is megjelennek a hímzésen. A „rózsa” motívum a nyári napfordulós Rák képjele. A „misztikus” zodiákus szerint (amit majd később részletezünk), a Rák a Mérleg lelkisége – és viszont – ezért jelenhet meg a Mérleg időszakot megidéző hímzésen. Így a szellemi-lelki oda-vissza kapcsolatot is tükrözi. A két jegy együttese a teremtéssel “rokon”, ketten együtt a teremtő és a megtartó erők egymásrautaltságát jelentik.

Ahol a rózsa szirmai sorba rendeződnek (lásd a fenti, kiemelt kép), együtt a „szárnyas napkorong” ősi, több magas-kultúrában is megjelenő képjelét rajzolja. Szárnyas napkorongok a mezőkövesdi hímzéseken és a kalotaszegi írásos varrottasokon is megjelennek.

A „katykaringó” – ha páronként tükör-szimmetrikusan rendelik a hajó fölé – a Mérleggel szembe eső Kos-hónap, azaz a másik napéjegyenlőségi pont képjele.

 

Aki nem hiszi, járjon utána! (Ami nem azt jelenti, hogy nem igaz, hanem azt, hogy akit érdekel, utána nézhet!)

 

 

 

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!