OroszlánMAGYAR NÉPTÁNC – EMBER ÉS MOZDULAT – OROSZLÁN

2020.08.08.

3 perc olvasási idő

A Mindenség emberszabású. Az ember Mindenségszabású.  Az ember nemcsak része a teremtett világnak, de teljességének is letéteményese, így a testén is megtalálhatók az állatövi analógiák. Ezt a keretrendszert a magyar néptánc-hagyomány is alkalmazza, az állatöv jelei és a mozdulatok megfeleltetésével. A tánc lehetőségét adja annak, hogy az ember “mikrokozmosza” ráhangolódjon a Mindenség “makrokozmoszára” és így töltekezzen annak energiájával.

Az Oroszlán mozdulata annak jelét, valamint “adó, adományozó” tulajdonságát és kiáradó energiáit is jeleníti. Ez a mozdulat a Rák mozdulatát mintegy „lehozza” és erővel kicsap. Az Oroszlánban már másért élünk – a jó király a népéért és nem a népéből él. A kicsapódás a nagymértékű, néha már terhes adakozást is jelképezi. A mondás szerint az Oroszlán tulajdonság akkor is átvezeti a vak bácsit az utcán, ha az nem akar átmenni…

Jobb oldali képünkön Falvay Károly legényest táncol. A legényes a fény kiteljesítésének a beavatási tánca.

Az Oroszlánnak az emberi zodiákusban a szív, a hát és a gerinc felel meg.

A csillagos égbolton, éppen a Napúton helyezkedik el az Oroszlán csillagkép szíve, a Regulus (régi magyar nevén „Királyotska”). A szív a bátorság fészke. A feltétel nélküli szeretet, az öröm, a szabadság kisugárzása tartozik hozzá.

A háthoz és a gerinchez (de a szívhez is) a lélek tartozik. A lélek köti össze a szellemiséget a testiséggel. Minden a lélek köré szerveződik, a gerinchez képest határozzuk meg, hogy a bal: bal, a jobb: jobb: A lélek – és áttételesen a gerinc – a legfontosabb viszonyítási alapunk, amihez képest erény az erény és bűn a bűn. Ha függőlegesen, felfelé, az Ég felé tartunk és igazodunk, akkor emberszabásúak vagyunk. Amikor azt mondjuk, hogy „gerincesek” vagyunk, akkor tartjuk, uraljuk magunkat, nem hajlunk meg a becstelen dolgok előtt. Ha vízszintesen fekszünk, lecsitul az emberi működésünk, ez az alvást, de a földhöz kötöttséget is jelentheti.

Figyeljük meg, napjainkban milyen sok a gerincprobléma! Ha a lelket kikapcsoljuk, a logika, az észérvek és az érdekek, vagy csak a testi vágyak mentén működünk, akkor sérül bennünk az emberség.  Sikeresek lehetünk, de nem lehetünk boldogok. Mennyi sikeresnek tartott, mégis boldogtalan ember van körülöttünk! A minőség: lélek kérdése. Éljünk minőségi életet, beszélgessünk, „lelkizzünk”, végezzünk több olyan tevékenységet, ami a lélekre hat, mint pl. a (valódi) zene, muzsika, a tánc, a művészetek, a versek, a szépirodalom (a tévét, a filmeket most nem soroljuk ide, azok tele vannak vízióval)!

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!