NyilasA NYILAS HAGYOMÁNYAI I. – SZENT MIKLÓS ÜNNEPE

2019.12.05.

 

3 perc olvasási idő

A tűz három színe: kívül vörös és arany, a legnemesebb, belső részének színe pedig lilás-fehér. A Tűz elemű jegyek színe is így változik az évkörben, a Kos lendületét az Oroszlán királyi aranya követi, majd a szakrális fejedelem, a Nyilas fehérsége zárja. Ez már a belső tűz fénye, Jupiter őselve, a szeretet bölcsessége, ami emberszeretetben, erkölcsben, lelki nemességben, jóságban és adakozásban nyilvánul meg. A földit égivé szenteli, fénylővé változtatja. Ennek a (Nyilas) időszaknak (november 21-december 20) a színe ezért (is) fehér.

A magyar hagyomány fehér köpenyes Láncos Miklósa köré szerveződött játékok azt szolgálták, hogy az ember lelke megtisztulva várja a Karácsony szent idejét. Mostanában vannak az esztendő leghosszabb éjszakái, az embereket most környékezi leginkább a rossz kísértés. Myrai Szent Miklós püspököt is fehér (vagy lila) ruhában ábrázolták, akinek legendájában három, az ablakon titokban bedobott zacskó aranya mentette meg három leány tisztaságát.

Előző írásunkban bemutattuk a Nyilas keleti Hold-házait. A Nyilas idejének keleti megfelelője a Ló, ennek két 15 napos Hold-háza van. Az első Hold-háza is maga a Ló, a második a Rénszarvas, vagy Dámszarvas, ami éppen december 6-án kezdődik.

Ha térben is tájékozódunk, akkor a Nyilas csillagképen keresztül érkeznek a teremtő energiák a Földre, a Tejút (galaxis) középpontjából. Ezeket az adakozó, életteremtő energiákat “húzza be” a Rénszarvas, amikor a viszonzást nem váró, feltétel nélküli ajándékozást példamutató Mikulás szánját húzza. Ha ez a képi analógia jelenik meg a gyerekek előtt, nem mondhatjuk, hogy nem létezik a Mikulás!

Ha gyerekekkel beszélgetnek a Mikulásról, hitelesebb, ha (fehér vagy lila) palástban, püspöksüveggel és püspökbottal mutatják be Szent Miklóst. A mai, piros ruhás, bohócsapkás alaknak semmi köze Szent Miklóshoz! Állítólag az 1800-as években egy prágai csokoládé-kereskedő találta ki, hogy feltűnőbb a kirakatban és jobban fogy az édesség, ha piros papírba csomagolja – innen vette át később az egyik multinacionális üdítőital-cég, amelynek piros Mikulása elterjedt az egész világon. Gondoljon ezekre Miklós nap előestéjén mindenki, hite szerint.

https://csillagmesekucko.hu/wp-content/uploads/2020/06/Csillagmese_logo_Csillagmese-logo-white.png

© Minden jog fenntartva!

Nink Gabriella

LIBRA Magyarország Kft.

Cégj. 13-09-178181

Adósz. 25426920-2-13

error: A tartalom szerzői jogi védelem alatt áll!!